Герб на Лясковец

Община Лясковец

официален сайт

Награди

Награда „Фасада на годината 2022 - 2023”
Награда „Фасада на годината 2022 - 2023”
Община Лясковец спечели сребърна статуетка в конкурса „Фасада на годината 2022 - 2023”, организиран от „Баумит България” ЕООД. Две сгради в Лясковец - на Общинска администрация и на Корпус I на СУ „Максим Райкович” бяха номинирани, в резултат на което наградата - Сребърна статуетка, бе присъдена на училището. Целта на конкурса е да бъдат оценени сградите, които съчетават творческото виждане на архитекта с високото качество на използваните продукти и професионалното изпълнение. И двете лясковски номинации се състезаваха в раздел „Термично саниране”. Общинската сграда е проектирана от архитект Анелия Димова, а на спечелилата наградата сграда на училището, проектант е Николай Димов. Изпълнението на строително-монтажните дейности по реновирането и на двата обекта е на фирма „Емили Строй” ЕООД - Лясковец. Всички победители, както и номинираните обекти, избрани от журито представят България в международния конкурс „Баумит Лайф Челиндж”, през месец май 2024 година в Любляна.
Награда „Пазител на традициите” за 2023 година
Награда „Пазител на традициите” за 2023 година
Община Лясковец е победител в раздел „Населено място” на Националната инициатива „Пазител на традициите” 2023 година. Статуетките, символ на кампанията се връчват на творци, институции и организации, оставили трайни следи в развитието на българския бит, култура и традиции. Журито присъжда наградата на община Лясковец за организирането на поредица от събития с кулинарно-фолклорна насоченост в продължение на над 10 години - Националният фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, „Празник на кокошата чорба” в село Козаревец, „Празник на картофа” в Добри дял, „Празник на лютеницата” и „Карвинг-фестивал Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”, както и ред други изяви, разкриващи характерни особености на нашия бит, традиции и фолклорно богатство - Хайдушкия фестивал в Мерданя, Прегледа на песенното и танцово самодейно изкуство в Драгижево и мащабни събития като Националния събор на овцевъдите и Петропавловския събор на народното творчество, провеждащи се на територията на община Лясковец.
Награда на Държавна Агенция „Безопасност на движението по пътищата”
Награда на Държавна Агенция „Безопасност на движението по пътищата”
Наградата на Държавна Агенция „Безопасност на движението по пътищата” - грамота и статуетка бе присъдена на Община Лясковец през февруари 2023 година за най-добре изготвени и реализирани проекти с цел засилване вниманието на обществото и възпитаване в култура на безопасно и социално отговорно поведение на пътя. Община Лясковец е победител в националната инициатива, насочена към повишаване безопасността на уязвимите участници в движението в населените места чрез дейности: привеждане на пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания; специално внимание към обезопасяване на районите с интензивно пешеходно движение; обезопасяване на участъци с повишен риск от ПТП; провеждане на образователни и информационни дейности и други.
Награда на Националното сдружение на общините в Република България за цялостен принос за развитието на НСОРБ
Награда на Националното сдружение на общините в Република България за цялостен принос за развитието на НСОРБ
Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова получи Почетна грамота от Националното сдружение на общините в Република България, поздравителен адрес и награда плакет за цялостен принос за развитието на Сдружението. Във връзка с тържественото отбелязване на 25-та годишнина от учредяване на организацията, бяха връчени юбилейни награди в четири категории – на председателите на Управителните и контролните съвети, на дългогодишните членове на ръководните и контролни органи, на партньорските организации, подкрепяли през годините институционалното развитие и на кметовете и председателите на общинските съвети с над четири мандата. Д-р Гецова получи отличието за всеотдайната си дългогодишна работа в местната власт през петте си мандата на управление.
Награда на Фондация „Глобални Библиотеки - България” за публична институция 2020 година
Награда на Фондация „Глобални Библиотеки - България” за публична институция 2020 година
Община Лясковец бе отличена с наградата на Фондация „Глобални Библиотеки - България” в категория „Публична институция”. Фондацията връчва годишни награди, в резултат на излъчени номинации в четири категории - за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, допринесли за популяризирането дейността на обществените библиотеки в страната. Отличието бе присъдено в края на месец ноември 2020 година за успешно планирания и реализиран проект „Ремонт и обновяване на читалище „Напредък-1870” гр. Лясковец”. С осъществените строително-ремонтни дейности и обновената материално-техническата база, най-значимата културна институция в община Лясковец се превърна в модерен и притегателен център за местната общност.
Награда за най-добър социален партньор-кмет на 2013 година
Награда за най-добър социален партньор-кмет на 2013 година
Наградата за най-добър социален партньор-кмет на 2013 година бе присъдена на кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Призът се присъжда за постигане на високи резултати в сътрудничество със Съюза на българските учители, за лично развитие и принос в процеса на социално партньорство на базата на високо качество на образование и по-добри условия на труд. С тази награда д-р Гецова бе удостоена за втори път, след като тя й бе връчена и през 2010 година.
Награда „Най-чист град” 2012 на Регионална инспекция по околна среда и води - Велико Търново
Награда „Най-чист град” 2012 на Регионална инспекция по околна среда и води - Велико Търново
Наградата „Най-чист град” бе присъдена на град Лясковец в Международния ден на околната среда и водите - 5 юни във връзка с провелата се от 2 до 7 юни 2013 година „Зелена седмица” и кампанията „Мисли - храни се - пести”, обявена от Програмата на ООН за околна среда, насочена против загубата на храна и насърчаваща действия за намаляване на хранителните отпадъци.
Награда „Кмет на годината” 2011 на журналистически екип на предаването „Кметовете на България”
Награда „Кмет на годината” 2011 на журналистически екип на предаването „Кметовете на България”
Наградата Кмет на годината 2011 бе присъдена на кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова за цялостния й принос в развитието на поверената й община Лясковец. Наградата й бе връчена лично от продуцента на Националната сателитна телевизия BG TV и TV+ г-жа Снежана Димитрова. Наградата се присъжда от журналистически екип, работещ за националното предаване „Кметовете на България”.
Награда „Oбщина на годината” 2012 на Регионална инспекция по околна среда и води - Велико Търново
Награда „Oбщина на годината” 2012 на Регионална инспекция по околна среда и води - Велико Търново
Община Лясковец бе избрана за „Oбщина на годината” 2012 от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Отличието й бе връчено по повод Световния ден на околната среда - 5 юни, на специална церемония, на която по традиция РИОСВ дава награди за принос в опазването на околната среда на кметове и еколози на общини, фирми, медии и институции от Великотърновска и Габровска области. Грамотите и приза бяха връчени на зам. кмета на общината ни Георги Петров от главния секретар на екоминистерството Климентина Денева, която гостуваше на търновската инспекция и от директора на РИОСВ инж. Елена Григорова.
Награда „Зелен град” на Министерство на околната среда и водите в категория „Град от 3 000 до 10 000 жители”
Награда „Зелен град” на Министерство на околната среда и водите в категория „Град от 3 000 до 10 000 жители”
На 13 декември 2011 г. Министерството на околната среда и водите раздаде призовете за най-зелен град в България за 2011 г. и за граждански инициативи, осъществили „зелени идеи”. Това стана в рамките на кампанията „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда”. Лясковец получи приза за най-зелен град на Министерство на околната среда и водите за град между 3 и 10 000 жители. Инициативата за най-зелен град у нас е третия, заключителен за годината, етап от националната кампания „Зелена България”. Тя има три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община с проекти по Оперативна програма „Околна среда” и за най-зелен град. Наградата на Лясковец за най-зелен град в категория градове с население от 3 000 до 10 000 жители бе връчена от Евдокия Манева, зам. министър на околната среда и водите на церемонията, проведена в музей „Земята и хората” гр. София.
Награда „Зелена община” 2011 г. в категория „Проект за благоустройство на градската зелена система”
Награда „Зелена община” 2011 г. в категория „Проект за благоустройство на градската зелена система”
На 12 декември 2011 г. Община Лясковец получи приз „Зелена община” в категория „Проект за благоустройство на градската зелена система”, в конкурса за 2011 година. Престижната наградата бе получена лично от д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец, на официалната церемония организирана от фондация „Зелена община” в хотел „Кемпински Зографски” гр. София. Инициативата цели да популяризира и възпитава добрите практики в развитието на зелените системи на българските общини и въвеждането на модерни водо и енергоспестяващи технологии. Признанието на Община Лясковец бе дадено за реализацията на проект „Устойчиво и интегрирано развитие на град Лясковец, чрез благоустрояване на обществени пространства”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013”.
Отличителен знак на Министерство на образованието младежта и науката
Отличителен знак на Министерство на образованието младежта и науката
Отличителният знак на Министерството на образованието младежта и науката бе връчен на кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова на 29 юни 2011 година, лично от министър Сергей Игнатов. Това стана на тържествената церемония по случай Официалния празник на град Лясковец, в която министърът взе участие. Наградата бе дадена на общината за отлично проведени реформи в образователната система.
Етикет за добро управление на Съвета на Европа
Етикет за добро управление на Съвета на Европа
На официална церемония на 27 май 2011 г. в Министерски съвет д-р Ивелина Гецова, кмет на Община Лясковец, заедно с кметовете на още 12 български общини, получи Етикет за добро управление на Съвета на Европа от г-н Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Етикетът представлява сертификат за базово качество на управлението на общината, като удостоверява, че общината прилага всеки от 12-те принципа за добро управление над средното ниво. Община Лясковец е сред малкото общини, които са получили максимална оценка, като освен доказателства за прилагане на принципите, е направено допитване сред общинските съветници и гражданите на общината.
Срокът на валидност на присъдения Европейски етикет, който представлява кристален приз и сертификат, е 2 години съгласно акредитацията на Съвета на Европа, като след изтичането на този период общината ще трябва отново да докаже прилагането на 12-те принципа за добро управление.
Награда за най-добър социален партньор-кмет на 2010 година
Награда за най-добър социален партньор-кмет на 2010 година
Призът за най-добър социален партньор-кмет на 2010 година бе получен от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова на пищна церемония в парк-хотел „Москва” в столицата на 10 декември 2010 година. Плакета „Най-добър социален партньор-кмет” връчиха лично генералният секретар на Европейския синдикален комитет по образование Мартин Ромер и председателят на Съюза на българските учители Янка Такева. Призът се присъжда на д-р Гецова за постигане на високи резултати в сътрудничество със СБУ през 2010 г., за лично развитие и принос в процеса на социално партньорство на базата на високо качество на образование и по-добри условия на труд. За 2010 година признанието е с европейски мащаб и доказва, че кметът на Община Лясковец е оценен на най-високо ниво като най-добър кмет-социален партньор през годината.